АНУ-ын хүнсний аюулгүй байдлын зөвлөлөөс гаргасан хүнсний тээврийн хадгалах болон тээвэрлэх нөхцөлүүдийн талаарх мэдээллийг хүргэж байна.
МАХ, МАХАН БҮТЭЭГДЭХҮҮН |
|
|
|
|
Бүтээгдэхүүн |
Тээвэрлэх нөхцөл |
Энгийн хүнсний агуулахад хадгалах хугацаа |
+4 хэмийн хөргүүрт хадгалах хугацаа |
-17 хэмийн хөлдөөгчид хадгалах хугацаа |
Үхэр, хоньний мах |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
Боломжгүй |
3-5 өдөр |
1 жил |
Шувууны мах |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
Боломжгүй |
1-2 өдөр |
1 жил |
Гахайн мах |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
Боломжгүй |
3-5 өдөр |
6 сар |
Цацагт хяруулын мах |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
Боломжгүй |
1-2 өдөр |
1 жил |
Хиам |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
Боломжгүй |
7 хоног |
1-2 сар |
Лаазалсан махан бүтээгдэхүүн |
Өрөөний температурт |
2 жил |
Задалснаас хойш 3-4 өдөр |
Задалснаас хойш 1-2 сар |
Сэрүүн нөхцөлд хадгалах заавартай лаазалсан махан бүтээгдэхүүн |
Хүйтэн температурт |
Боломжгүй |
Задлаагүй үед 6-9 сар Задалснаас хойш 7 хоног |
1-2 сар |
ДАЛАЙН ГАРАЛТАЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮН
|
|
|
|
|
Боловсруулаагүй түрс |
Хүйтэн температурт |
Боломжгүй |
6 сар |
Хөлдөөж болохгүй |
Боловсруулсан түрс |
Өрөөний температурт |
Сэрүүн нөхцөлд |
Задлаагүй үед 1 жил |
Хөлдөөж болохгүй |
Амьд хавч |
Далайн усанд амьдаар нь |
Боломжгүй |
Амьдаар нь 1-2 өдөр |
Хөлдөөж болохгүй |
Савласан утсан салмон загас |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
Боломжгүй |
Задлаагүй үед 7 хоног Задалснаас хойш 2 хоног |
2 сар |
Бусад хөлдүү далайн бүтээгдэхүүн |
Хөлдөөх |
Боломжгүй |
2 хоног |
1 жил |
БЯСЛАГАН БҮТЭЭГДЭХҮҮН
|
|
|
|
|
Cream Cheese |
Хүйтэн температурт |
Боломжгүй |
Задалснаас хойш 14 хоног |
Хөлдөөж болохгүй |
Боловсруулсан эсвэл хатуу бяслаг |
Өрөөний температурт хадгалах боломжтой ч сэрүүн нөхцөлд хадгалвал чанараа удаан хадгална |
Боломжгүй |
Задлаагүй үед 3-6 сар Задалснаас хойш 3-4 сар |
6 сар |
Cheesecake |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
Боломжгүй |
7 хоног |
3 сар |
ЖИМС
|
|
|
|
|
Шинэ, бүхэл жимс |
Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт |
Жимсний төрлөөс шалтгаалаад хадгалах нөхцөл өөр байна. Сэрүүн нөхцөлд тээвэрлэсэн жимсийг 3 хоногоос 3 долоо хоног хадгалах боломжтой, хөлдөөсөн жимсийг 1 жил хадгална. |
||
Хатаасан жимс |
Өрөөний температурт |
1 сар |
6 сар |
Хөлдөөж болохгүй |
Жимсний бялуу, жимсний царцмаг |
Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт |
1 сар, гэхдээ сэрүүн нөхцөлд эсвэл хөлдөөхийг зөвлөнө. |
7 сар |
1 жил |
Жимс/ самартай талх нарийн боов |
Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт |
Боломжгүй |
7 хоног |
6 сар |
БУСАД |
|
|
|
|
Хөлдөөсөн бялуу, талх нарийн боов |
Хүйтэн эсвэл хөлдүү |
2 өдөр |
3 хоног |
2 сар |
Шоколад, чихэр, амттан |
Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт |
1 жил |
1 жил |
1 жил |
Жимсний чанамал |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 12 сар |
6 сар |
Хөлдөөж болохгүй |
Даршилсан ногоо |
Өрөөний температурт |
1 жил |
Задалснаас хойш 2 сар |
Хөлдөөж болохгүй |
Чидун жимс |
Өрөөний температурт |
1 жил |
2 долоо хоног |
Хөлдөөж болохгүй |
Ургамалын тос |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 6 сар Задалснаас хойш 3 сар |
Боломжгүй |
Боломжгүй |
Самар |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 6 сар |
Задалснаас хойш 4 сар |
Боломжгүй |
Уксус |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 2 жил Задалснаас хойш 1 жил |
Боломжгүй |
Боломжгүй |
Гич |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 1 жил Задалснаас хойш 1 сар |
Задалснаас хойш 1 сар |
Боломжгүй |
Зөгийн бал |
Өрөөний температурт |
1 жил |
Боломжгүй |
Боломжгүй |
Цэвэр агч модны сироп |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 2 жил |
Задалснаас хойш 1 жил |
Боломжгүй |
Савласан самар |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 1 жил |
Задалснаас хойш 6 сар |
Задалснаас хойш 1 жил |
ЦАЙ
|
|
|
|
|
Дүрдэг |
Өрөөний температурт |
18 сар |
Боломжгүй |
Боломжгүй |
Задгай |
Өрөөний температурт |
2 жил |
Боломжгүй |
Боломжгүй |
Уусдаг |
Өрөөний температурт |
3 жил |
Боломжгүй |
Боломжгүй |
КОФЕ
|
|
|
|
|
Бүхэл, задгай |
Өрөөний температурт |
1-3 долоо хоног |
2 долоо хоног |
3-4 сар |
Савласан |
Өрөөний температурт |
2 жил |
2 долоо хоног |
3-4 сар |
Уусдаг |
Өрөөний температурт |
Задлаагүй үед 1 жил Задалснаас хойш 2-3 сар |
2 долоо хоног |
3-4 сар |