Түргэн муудах бүтээгдэхүүн хадгалах горим

Blog Single

АНУ-ын хүнсний аюулгүй байдлын зөвлөлөөс гаргасан хүнсний тээврийн хадгалах болон тээвэрлэх нөхцөлүүдийн талаарх мэдээллийг хүргэж байна.

МАХ, МАХАН БҮТЭЭГДЭХҮҮН




Бүтээгдэхүүн

Тээвэрлэх нөхцөл

Энгийн хүнсний агуулахад хадгалах хугацаа

+4 хэмийн хөргүүрт хадгалах хугацаа

-17 хэмийн хөлдөөгчид хадгалах хугацаа

Үхэр, хоньний мах

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

Боломжгүй

3-5 өдөр

1 жил

Шувууны мах

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

Боломжгүй

1-2 өдөр

1 жил

Гахайн мах

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

Боломжгүй

3-5 өдөр

6 сар

Цацагт хяруулын мах

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

Боломжгүй

1-2 өдөр

1 жил

Хиам

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

Боломжгүй

7 хоног

1-2 сар

Лаазалсан махан бүтээгдэхүүн

Өрөөний температурт

2 жил

Задалснаас хойш 3-4 өдөр

Задалснаас хойш 1-2 сар

Сэрүүн нөхцөлд хадгалах заавартай лаазалсан махан бүтээгдэхүүн

Хүйтэн температурт

Боломжгүй

Задлаагүй үед 6-9 сар Задалснаас хойш 7 хоног

1-2 сар

   

ДАЛАЙН ГАРАЛТАЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮН





Боловсруулаагүй түрс

Хүйтэн температурт

Боломжгүй

6 сар

Хөлдөөж болохгүй

Боловсруулсан түрс

Өрөөний температурт

Сэрүүн нөхцөлд

Задлаагүй үед 1 жил

Хөлдөөж болохгүй

Амьд хавч

Далайн усанд амьдаар нь

Боломжгүй

Амьдаар нь 1-2 өдөр

Хөлдөөж болохгүй

Савласан утсан салмон загас

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

Боломжгүй

Задлаагүй үед 7 хоног               Задалснаас хойш 2 хоног

2 сар

Бусад хөлдүү далайн бүтээгдэхүүн

Хөлдөөх

Боломжгүй

2 хоног

1 жил

 

БЯСЛАГАН БҮТЭЭГДЭХҮҮН





Cream Cheese

Хүйтэн температурт

Боломжгүй

Задалснаас хойш 14 хоног

Хөлдөөж болохгүй

Боловсруулсан эсвэл хатуу бяслаг

Өрөөний температурт хадгалах боломжтой ч сэрүүн нөхцөлд хадгалвал чанараа удаан хадгална

Боломжгүй

Задлаагүй үед 3-6 сар         Задалснаас хойш 3-4 сар

6 сар

Cheesecake

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

Боломжгүй

7 хоног

3 сар

  

ЖИМС


 




Шинэ, бүхэл жимс

Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт

Жимсний төрлөөс шалтгаалаад хадгалах нөхцөл өөр байна. Сэрүүн нөхцөлд тээвэрлэсэн жимсийг 3 хоногоос 3 долоо хоног хадгалах боломжтой, хөлдөөсөн жимсийг 1 жил хадгална.

Хатаасан жимс

Өрөөний температурт

1 сар

6 сар

Хөлдөөж болохгүй

Жимсний бялуу, жимсний царцмаг

Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт

1 сар, гэхдээ сэрүүн нөхцөлд эсвэл хөлдөөхийг зөвлөнө.

7 сар

1 жил

Жимс/ самартай талх нарийн боов

Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт

Боломжгүй

7 хоног

6 сар

 

БУСАД 





Хөлдөөсөн бялуу, талх нарийн боов

Хүйтэн эсвэл хөлдүү

2 өдөр

3 хоног

2 сар

Шоколад, чихэр, амттан 

Сэрүүн эсвэл өрөөний температурт

1 жил

1 жил

1 жил

Жимсний чанамал

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 12 сар

6 сар

Хөлдөөж болохгүй

Даршилсан ногоо

Өрөөний температурт

1 жил

Задалснаас хойш 2 сар

Хөлдөөж болохгүй

Чидун жимс

Өрөөний температурт

1 жил

2 долоо хоног

Хөлдөөж болохгүй

Ургамалын тос

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 6 сар           Задалснаас хойш 3 сар

Боломжгүй

Боломжгүй

Самар

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 6 сар

Задалснаас хойш 4 сар

Боломжгүй

Уксус

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 2 жил           Задалснаас хойш 1 жил

Боломжгүй

Боломжгүй

Гич

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 1 жил           Задалснаас хойш 1 сар

Задалснаас хойш 1 сар

Боломжгүй

Зөгийн бал

Өрөөний температурт

1 жил

Боломжгүй

Боломжгүй

Цэвэр агч модны сироп

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 2 жил

Задалснаас хойш 1 жил

Боломжгүй

Савласан самар

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 1 жил

Задалснаас хойш 6 сар

Задалснаас хойш 1 жил

 

ЦАЙ






Дүрдэг 

Өрөөний температурт

18 сар

Боломжгүй

Боломжгүй

Задгай

Өрөөний температурт

2 жил

Боломжгүй

Боломжгүй

Уусдаг

Өрөөний температурт

3 жил

Боломжгүй

Боломжгүй


 

КОФЕ






Бүхэл, задгай

Өрөөний температурт

1-3 долоо хоног

2 долоо хоног

3-4 сар

Савласан

Өрөөний температурт

2 жил

2 долоо хоног

3-4 сар

Уусдаг

Өрөөний температурт

Задлаагүй үед 1 жил           Задалснаас хойш 2-3 сар

2 долоо хоног

3-4 сар